De European Cooperation for Space Standardization (ECSS) is een organisatie die een samenhangende set van standaarden ontwikkelt, voor en door de ruimtevaartagentschappen en -industrie. Het spreekt voor zich, dat standaardisatie cruciaal is bij de ontwikkeling van nieuwe ruimtevaartprojecten. Om die ontwikkeling en het gebruik ervan te stimuleren, ontwikkelden wij de Glossary of Terms.

Klant European Cooperation for Space Standardization
Case ECSS eGlossary
Product Website, mobiele app, Microsoft Office Word add-in

De uitdaging

Om de ECSS standaarden wereldwijd toegankelijk te maken, ontwikkelden wij verschillende mogelijkheden om ze digitaal te gebruiken. We voegden een gebruiksvriendelijke woordenlijst toe aan de website en we ontwikkelden een eGlossary App. Daarnaast zijn de termen uit de glossary direct in Microsoft Word te gebruiken door middel van de Word add-in die wij ontwikkelden. De basis voor de eGlossary worden gevormd door de ECSS drafting rules en het ISO25964 datamodel voor thesauri.

Impressiefoto ECSS eGlossary

Standaarden wijdverspreid

De website van ECSS, waarvan de eGlossary onderdeel uitmaakt, heeft meer dan 22.000 gebruikers.

 

Het ECSS-systeem in cijfers

  • 33.000 vereisten
  • 2.500 termen
  • 3.000 afkortingen
  • 131 actieve standaarden
  • 54 gebruikte handboeken
  • 22 werkgroepen
Glossary desktop en app

Glossary website & app

De complete lijst van termen kan doorzocht worden op de ECSS website en in de eGlossary app. Termen zijn gerelateerd aan andere termen en elke term is gebaseerd op één of meerdere ECSS standaarden. Dit digitaal woordenboek is eenvoudig te doorzoeken middels de zoeksuggesties.

‘In korte tijd is de mobiele app van de ECSS eGlossary wereldwijd al honderden keren gedownload. Daar zijn wij best wel trots op.’

Marcel Henriquez, Managing Director Red Data Solutions

Change request

De ECSS eGlossary is als een groeiend organisme. Termen worden aangevuld en met die toenemende kennis moeten termen door experts ook worden gewijzigd kunnen worden. Ingelogde gebruikers kunnen daarom een ‘Change Request’ doen. Door zo’n verbetersuggestie te doen, wordt de term nog eens herzien. Dit gaat allemaal volgens een in ISO-normen vastgelegd protocol.

Opstarthulpje

Om gebruikers snel en efficiënt kennis te laten maken met de app, worden de belangrijkste features in een walkthrough toegelicht met korte animaties. Deze ‘tour’ wordt gestart wanneer je de app voor de eerste keer opent, maar kan ook meteen overgeslagen worden als je er geen behoefte aan hebt.

Van design system naar interface

Behalve een logo en de kleuren van de voormalige website, had de ECSS geen huisstijlrichtlijnen. Wij ontwikkelden een herkenbare visuele stijl die we in de verschillende interfaces hebben toegepast. Zo ontstond er een eenheid tussen de producten. Zodat we voor toekomstige interfaces van ECSS onze hand niet hoeven omdraaien, maakten we een ECSS-stijlgids, die met de tijd zal groeien.

Word add-in

De termen met bijbehorende definities uit de glossary kunnen direct in Microsoft Office Word gebruikt worden, door middel van de Word plugin die wij ontwikkelden. Een gebruiker kan een zelf geschreven tekst scannen met de plugin. Alle bijbehorende informatie verschijnt dan in de zijbalk. Er is een live-verbinding mogelijk tussen de plugin en de database, waardoor de termen altijd up-to-date zijn.

Onder de motorkap

Techniek website
WordPress

Techniek app
Hybride app (Ionic Framework)

Techniek Microsoft Office Word add-in
JavaScript, Word API v1.1 & v1.3