Mijn naam is Niek, in te huren als C# programmeur & SQL server specialist, via mijn werkgever Red Data. Mijn hobby is radiografisch bestuurbare modelvliegtuigen, in al zijn vormen zoals zweefvliegtuigen, motor kisten en helikopters. Zo mogelijk zelf ontworpen, zelf gebouwd, of zelf ‘verbeterd’. In de winter is t best wel koud, of nat, om buiten op een drassig vliegveldje te vliegen. Geen nood, hebben we wat op gevonden; vliegen in een sporthal.

Dit zijn elektrisch aangedreven vliegtuigjes, in alle maten en soorten. Kom ook eens kijken bij de recreatieve meetings bij diverse vliegtuig modelbouw clubs in Nederland. Ikzelf vlieg indoor bij de Apeldoornse / Veluwse club. Agenda: http:// https://www.vmvc- aerodynamic.nl/indoorvliegen-seizoen-2021-2022/

Een andere tak van sport (ahum, bent u uitgelachen, vrienden kennissen en collegae?) is kunstvlucht. Een programma van voorgeschreven figuren zo netjes mogelijk vliegen voor een meerkoppige jury.

Elke figuur kan 10 punten opleveren. Maar elk wiebeltje, elke afwijking kost 1 punt. Indoor zijn er 4 programma’s, F3P A, B, C of Aero Musical. Een wedstrijd bestaat uit 3 ronden. Ik heb het afgelopen seizoen meegedaan aan de C, met de 4 wedstrijden, en de eeuwige) 2e plaats behaald. Omdat mijn ‘tegenstanders’ niet elke wedstrijd mee deden ben ik landelijk eindklassement 1e geworden.

Het C programma bestaat uit: start, looping, rol, wingover, vierkante loop, rugvlucht, meskant, landing. https://youtu.be/ZBTZevV5TJc of YouTube: modelauirplane1980 NK2021/2022. De aeromusical, vliegen c.q. dansen op muziek, is voor t publiek het leukst om te zien. Hier weer erg scherp gevlogen door Derk vd Vegt: (geluid aan): https://youtu.be/Dk9P1xS-nOI

Vanwege de Lock downs is de zaalhuur voor training en de wedstrijden best duurder geworden, en hebben we gezocht naar sponsering. Onder andere Red Data heeft ons hierin geholpen.

Het mag niet voor de wedstrijden zelf, maar als programmeur C(++)(#) vind ik het programmeren van hulpmiddelen c.q. auto-pilots toepasbaar voor modelvliegtuigen ook best interessant. Met mijn elektro opleiding kan ik schema’s lezen en elektronica maken voor snelheid regelaars en micro processoren. Uitlezen van positie en gyro en versnellingssensoren met een stevig stukje wiskunde in radialen en quaternions, toe te passen om inherent onstabiele vliegtuigen (zoals bijvoorbeeld een F-16) stuurbaar te maken.

Andere activiteiten komende zomer zijn:

  • Lesgeven zweef en motor brevet
  • Wedstrijden kunstvlucht outdoor
  • Watervliegen
Deel via: Facebook logo Linkedin logo